суботу, 16 квітня 2016 р.

ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА В НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ



Пожежа була і є найнебезпечнішим стихійним лихом. Внаслідок пожеж гине та страждає значна кількість людей. Хотілося б звернути вашу увагу на банальні, але водночас необхідні знання правил пожежної безпеки. Бо, як відомо, найкращий спосіб захиститися від пожежі – не спричинити її.
Як діяти учням та вчителям у разі пожежі в школі?
Насамперед слід негай­но повідомити про пожежу в пожежну охорону (101) та зачи­нити двері у клас, де відбулося займання. Якщо через вікно по­бачите охоплене вогнем приміщення, не намагай­теся увійти в нього. Відчи­нені двері можуть стати на заваді евакуації – раптовий приплив повітря може призвести до поширення вогню з великою швидкістю.
Повідомте про пожежу дирекцію школи, вжийте належних заходів щодо евакуації дітей та людей із приміщення. Тут особливо важливо не панікувати. Евакуацію проводьте з усього приміщення, навіть якщо пожежу виявлено тільки в якійсь його частині.
Почувши сигнал тривоги, учні стають біля парт і за вказівкою вчителя залишають по одному класну кімнату. Прямують до місця збору, останнім іде вчитель із класним журналом. Належить зачинити двері класної кімнати й усі інші двері на шляху евакуації.
Діти з одного класу спускаються (по одному) сходами тільки з одного боку, залишаючи другий для інших, за винятком тих випадків, коли сходи дуже вузькі. Не обганяйте один одного та не штовхайтесь.
Усі, кого не було в школі під час сигналу тривоги, повинні негайно йти до місця збору й приєднатися до свого класу чи групи.
У разі потреби організовують пошуки людей, яких не виявили на місці збору.
Нікому не можна повертатися в приміщення, наприклад, по одяг чи книги без дозволу працівників пожежної частини або директора школи. На місці збору кожен клас чи група людей займають чітко визначене місце і перебувають там до певних вказівок із боку дирекції.
Місце збору повинне бути під навісом чи в іншому приміщенні.
Серед евакуйованих, що зібралися у пункті призначення, проводять перекличку (за класним журналом), аби з’ясувати, чи всі евакуювалися зі школи. Директор школи після сигналу тривоги йде до збірного пункту і там приймає рапорти від усіх підрозділів.
Для дітей із обмеженими можливостями та неврівноваженою психікою повинні бути заздалегідь передбачені спеціальні заходи з евакуації.
Під час евакуації належить заборонити розмови, щоб було добре чути розпорядження.

Вже до прибуття пожеж­ної охорони слід знати, де саме, у якому приміщенні пожежа і чи всіх евакуюва­ли. Повинен бути план евакуації зі школи. Началь­ника прибулого пожежно­го підрозділу зустрічають, маючи повну інформацію.

Немає коментарів:

Дописати коментар