неділю, 17 квітня 2016 р.

ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОГО ПОВОДЖЕННЯ З ГАЗОВИМИ ПРИЛАДАМИ


Природний газ — це газ метан, без кольору, без запаху і смаку. Газ – цінне паливо і від того, як його кожен використовує, залежить нормальне  газопостачання всіх жителів міста та району. Користування  побутовими газовими приладами при дотриманні правил та інструкцій безпечне і зручне.
Перед початком роботи газових приладів потрібно переконатися в наявності тяги.
Звертайте увагу на сталість і колір вогню. Він має бути рівним і блакитним, будь-які зміни у формі та кольорі свідчать про засмічення пальників або несправність газового обладнання.

Пам’ятайте, що приміщення, де встановлені газові прилади, необхідно постійно провітрювати. При користуванні газовою колонкою чи плитою потрібно відчиняти кватирки або фрамуги вікон. А в нижній  частині дверей має бути щілина або круглі отвори для притоку свіжого повітря.
Неправильна експлуатація газових приладів, газових лічильників і поганий догляд за ними може привести не тільки до вибухів і пожеж, але й до смертельних отруєнь.
Приміщення, де встановленні газові прилади, повинні постійно провітрюватись. Заборонено закривати решітки вентиляційних каналів.
Перед розпалюванням, після включення і періодично під час роботи газових водонагрівачів, опалювальних печей, котлів та інших приладів, підключених до димоходів, обов’язково перевірте наявність тяги. При відсутності чи слабій тязі не користуйтесь газом — це смертельно небезпечно.
Подальше користування газом можливе тільки після перевірки і очистки димоходів і вентиляційних каналів відповідними службами.
Не відкривайте крани на газових приладах, не маючи в руках запаленого сірника, завчасно піднесеного до пальника.
Не допускається залишати без нагляду працюючі прилади.
Після закінчення користуванням газом, крани на газопроводі повинні закриватись.
 допускайте перегріву опалювальних печей.
Не допускайте до користування газовими приладами дітей, а також осіб, які не пройшли інструктаж з правил безпечного користування газовими приладами, в обов’язковому порядку в філії з експлуатації газового господарства.
Кухні та приміщення, де встановлюють газові прилади, заборонено використовувати для сну.
Не дозволяють за допомогою газових плит обігрівати приміщення, сушити білизну, а також прив’язувати до газопроводів мотузки.
Не дозволяють самовільно переміщати, ремонтувати газові прилади, відключати діючі газові прилади або підключати нові газові прилади, газові лічильники. Це може призвести до нещасних випадків.
Не дозволяють пошкоджувати пломби, встановлені на лічильнику.
Не дозволяють підносити до лічильника вогонь (сірник, свічку і т.п.), підвішувати чи класти на лічильник будь-які предмети.
Усувати негерметичність лічильника повинні тільки працівники газового господарства.
Не дозволяють встановлювати у приміщенні, де є газові прилади з відводом продуктів згорання, примусово витяжну вентиляцію.
Не дозволяють перевіряти тягу у вентиляційних каналах запаленим сірником.
Відповідальність за справний стан і безпечне користування газовими приладами і апаратами в квартирах і житлових будинках несуть їх власники.
При появі запаху газу негайно закрийте газові крани і провітріть приміщення, не запалюйте вогонь, не вмикайте і не вимикайте електроосвітлення, електроприлади і електроапаратуру і викличте аварійну службу за телефоном 104.
Пам’ятайте, що дотримання правил безпечного використання газових приладів дозволить запобігти нещасним випадкам!


Немає коментарів:

Дописати коментар