пʼятницю, 22 квітня 2016 р.

Виховна година "Мобільний етикет"



Мобільний етикет
Мета: Формування поняття «Мобільний етикет».
 Ознайомлення дітей з правилами користування мобільним в публічних місцях та правилами спілкування мобільним телефоном
УЧИТЕЛЬ:
Мобільний телефон незамінна річ. Він назавжди увійшов у наше життя. Стареньким мобільний допомагає швидко навіда­ти дітей чи внуків, а для молоді - годі й казати!.. Це будиль­ник, годинник, календар, калькулятор, органайзер, записна книжка - всього не перерахуєш. Але чи всі вміють ним корис­туватися, щоб не заважати іншим та мати репутацію цивілізо­ваної людини?
МУЗИКА ЗВУЧИТЬ
Почнемо з цього, адже є чимало безглуздих рингтонів. Наприклад, звук сирени, гавкіт пса, шансон, реп чи навіть нецензурні грубі вислови - ось неповний список дзвінків, які дратують більшість людей і мимо­волі налаштовують проти власників таких рингтонів. Уникайте подібних, адже дзвінок, який обираєте, мимо­волі стає вашою візиткою. . Пам'ятайте правило: телефонна мелодія обирається відповідно до соціального статусу. Ну, й, звичайно, тестувати рівень гучності звучання краще вдома.
У ПУБЛІЧНИХ МІСЦЯХ
Установіть мінімальну гучність сиг­налу або навіть переведіть телефон у беззвучний режим, коли перебуваєте на лекції, ділових переговорах, огля­даєте виставку чи відпочиваєте, при­міром, у кафе. Це ж стосується і від­відин церкви, театрів, батьківських чи інших зборів. Розпочинати розмову в невідповідній обстановці непристой­но. Тож при необхідності вийдіть, аби відповісти на дзвінок, говоріть него­лосно й по суті.
Якщо виникає потреба в людно­му місці надіслати текстові повідом­лення, вимкніть сигнали клавіатури. У громадських місцях: магазинах, транспорті, ліфті тощо намагайтеся говорити по мобільному максималь­но тихо й коротко. Повірте, нікому з пасажирів ранішньої маршрутки не цікаві подробиці вашого вчорашньо­го побачення чи колір тільки-но при­дбаної білизни або медичний діагноз. Не варто говорити й на підвищених тонах - чутливість мікрофона мобілки дозволяє не напружувати голосові зв'язки.
ПРАВИЛА СПІЛКУВАННЯ
Якщо ви навіть ненадовго залиша­єте робоче місце, завжди беріть теле­фон із собою. Пропустивши дзвінок, за правилами мобільного етикету, ви повинні передзвонити впродовж 1 -2 годин. Якщо абонент не відповідає, не слід повторювати виклик. Набе­ріться терпіння й чекайте, коли він зможе відгукнутися.
Не бажано телефонувати людині щодо суто робочих питань на мобіль­ний у вихідні та свята. На особисті дзвінки також є обмеження: допусти­мі вони лише з 9-ї до 22 години. Якщо ж виникла нагальна потреба поруши­ти це правило, вибачтеся й спитайте, чи можуть говорити з вами.

Некоректно для своїх потреб ви­користовувати чужі телефони та по­відомляти третім особам мобільні номери без дозволу їхніх власників. Якщо телефонують на стільниковий, який належить іншому члену роди­ни, відповідати на цей дзвінок вам не варто. Поважайте право кожного на особисте життя - не читайте тек­стових повідомлень і не переглядайте список дзвінків у чужому телефоні без дозволу його власника. Уникайте ко­ристуватися багатьма картками: зв'язок легше налагодити, якщо ви на одному номері.
У живому спілкуванні ніколи не пе­реривайте співрозмовника, аби відпо­вісти на дзвінок. Це дуже образливо, коли тебе переривають телефонним дзвінком і фразою: "Вибач, я лише відповім..." Поважайте того, з ким говорите, і дайте йому закінчити свою І думку. І лише опісля, вибачившись,  передзвоніть на номер, який висвітився на екрані мобільного.
НАЙПЕРШЕ-БЕЗПЕКА
Завжди вимикайте стільниковий  там, де є застереження: "Будь ласка,  вимкніть ваш мобільний телефон!".
Сідаєте за кермо автомобіля - переведіть телефон у беззвучний режим, не відволікайтеся на дзвінки й розмови. Це вбереже життя від емертельного ризику, а гаманець - від штрафів.
Завжди вимикайте телефон, коли  перебуваєте на борту літака. Бо ввімкнений, він впливає на різні прилади,  зокрема, антени навігаційних систем і  бортового зв'язку, системи керування  повітряним рухом і попередження зіткнення в повітрі, системи автоматичної посадки, а ще на наведення в бортових кабелях, електрообладнання,  радіомаяки в аеропорту. Увімкнений мобільний телефон може викликати й збій у роботі бортових комп'ютерів та  призвести до проблем в обладнанні  літака, розлад якого може, врешті-решт, спричинити авіакатастрофу.

Немає коментарів:

Дописати коментар