вівторок, 13 грудня 2016 р.

Андріївські вечорниці



         13 грудня – День святого Андрея Первозваного.
Стародавня християнська легенда каже, що апостол Андрей Первозваний проповідував християнство в самому Царгороді, на узбережжях Чорного моря та в околицях нашої столиці – Києва. Хоч це і християнський святий, проте в народній традиції звичаї та обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання «калити». За традиціями наших предків, хлопці та дівчата сходилися до однієї з хат на вечорниці ввечері 12 грудня. Там вони жартували, оповідали цікаві історії, грали в різні ігри, а вночі з 12-го на 13-те – ворожили…
Напередодні свята Андрея Первозваного в Народному домі «Просвіта» с.Лисиничі відбулися вечорниці, учасниками яких були як учні 6-9 класів місцевої школи, так і випускники. Учні продемонстрували чудові акторські здібності. Вправно та вміло діти відтворили побут вечорниць. Глядачі мали змогу насолодитися чудовими народними піснями, уявити атмосферу та настрій молоді напередодні свята Андрія, почастуватися стравами, які готували дівчата для цього дійства. Пампушки, медівник, вареники – усе було надзвичайно смачним.

Андріївські вечорниці – це веселе і колоритне дійство, яке захоплює різнобарв’ям народних строїв, піснями, жартами і дотепами не тільки учасників, а й усіх присутніх. Вже від сьогодні шкільна молодь чекатиме наступного року, аби знову зустрітися під час забав, розваг і пісень на вечорницях в ніч на Андрія.



Немає коментарів:

Дописати коментар